VIŠE SNAGE, NOVO IME: Toyota sprema naslednika za GT86 kupe

Toyota i Subaru već neko vreme rade na razvoju naslednika aktuelnog sportskog kupe GT86, odnosno BRZ kako se zove Subaruova verzija, a finalni proizvod očekuje se naredne godine

Naredne godine na tržištu bi trebalo da se pojavi naslednik Toyote GT86, odnosno Subarua BRZ, koji se pojavio 2011. godine, a razvijen je zajedničkim snagama ova dva japanska proizvođača.

I ovaj put, iza projekta stoje Toyota i Subaru, koji najavljuju da će naslednik koristiti Toyotinu platformu, dok će za pogonsku jedinicu ponovo biti zadužen Subaru.

Ono što je gotovo sigurno jeste da će ovaj put, umesto atmosferskog, biti korišćen turbo benzinac, najverovatnije od 2,4 litre, kojeg već koristi Legacy i Outback te da bi snaga trebala da prelazi 250 „konja“.

Još jedna novina biće i naziv vozila, barem kada je Toyota u pitanju, te će umesto dosadašnjeg GT86 naziva, novi kupe dobiti GR86 oznaku, u stilu Gazoo Racing brendiranja, koje je dobila i nova Supra i nedavno predstavljeni Yaris GR.

Za sada nije poznato kako će se zvati Subaruova verzija, tj. da li će zadržati postojeću oznaku BRZ ili će dobiti neki potpuno novi naziv.

Đorđe Pavićević/TopSpeed