USKORO PREMIJERA: Škoda pokazala prototip nove Fabije

Ovih dana, u austrijskom rezortu Zell am See, Škoda je prikazala prototip nove, četvrte generacije modela Fabia, koju su najveći evropski auto-mediji imali priliku da “isprobaju”

Još uvek “kamuflirana”, nova Fabia koja je prikazana novinarima trebalo bi da predstavlja evoluciju aktuelnog modela, barem što se vizuelnog utiska tiče, s tim da je platforma potpuno nova – MQB A0 koju koriste i VW Polo i SEAT Ibiza.

Prateći aktuelni trend povećanja dimenzija vozila iz generacije u generaciju, nova Fabia je za 110 mm duža od aktuelne (ukupno 4.107 mm), šira za 48 mm (1.780 mm), a povećano je i međuosovinsko rastojanje, i to za solidnih 94 milimetra, na ukupno 2.564 mm.

Sve ovo već u startu obećava više prostora u enterijeru za putnike, naročito one na zadnjoj klupi, a kako u Škodi navode, povećana je i zapremina prtljažnog prostora, koja sada iznosi 380 litara. Uprkos povećanju dimenzija, u Škodi napominju da je ukupna masa ostala gotovo nepromenjena.

Što se motorizacije tiče, Škoda je u startu ponudila dva motora, odnosno pet pogonskih jedinica ako gledamo i njihove verzije. Ponuda startuje od trocilindarskog 1,0-litarskog MPI motora u verziji od 65 ili 80 “konja”, uparen sa 5-stepenim manuelnim menjačem.

Zlatnu sredinu čini 1,0-litarski TSI turbo benzinac od 95 konjskih snaga sa 5-stepenim manuelnim menjačem ili onaj od 110 “konja” uz koji stiže 6-stepeni manuelni menjač, odnosno opciona 7-stepena DSG transmisija. Vrh ponude rezervisan je za 1.5 TSI turbo benzinac od 150 “konja” i 7-stepeni DSG menjač.

Premijera ovog modela trebala bi da se održi uskoro, dok bi prvi serijski primerci u prodajne salone širom Evrope trebali da stignu sredinom leta ove godine. Imajući u vidu dosadašnju politiku, cena nove Fabije trebala bi da bude nešto veća u odnosu na odlazeći model.

Đorđe Pavićević/TopSpeed