STIGLA 11. GENERACIJA: Ovo je nova Honda Civic!

Honda je danas predstavila prototip nove, 11. generacije modela Civic, koji je prikazan u limuzinskoj verziji, koja bi u Evropi trebala da zameni ne samo aktuelni Civic, već i “ugašeni” Accord

Prototip nove, 11. generacije Honde Civic, praktično u serijskom izdanju, ugledao je svetlost dana i to u limuzinskoj verziji dok se, prema najavama, hečbek očekuje početkom naredne godine.

Već na prvi pogled, jasno je da je novi Civic evolucija prethodnog, s tim da je na vizuelni identitet dosta uticao i model Accorda za severno-američko tržište, te je nova generacija ne samo veća, već i „ozbiljnija“ u odnosu na prethodnika, sa mnogo manje nepotrebnih dizajnerskih „vratolomija“.

Linije novog Civica su znatno „čistije“, prednji deo, naročito maska hladnjaka, umnogome podseća na američki Accord, dok je „zadnjica“ znatno drugačija u odnosu na prethodnu generaciju, i svojim formama pomalo podseća na neke evropske modele.

Honda za sada još nije objavila fotografije enterijera, ali je za očekivati da će unutrašnjost novog Civica biti takođe inspirisana aktuelnim Accordom, sa mnoštvom visokotehnoloških gedžeta, počevši od digitalnih displeja, pa do naprednih sistema aktivne i pasivne bezbednosti.

Ono što još uvek nije zvanično potvrđeno, pored pogonskih jedinica, jeste hoće li novi Civic stići i na evropsko tržište, budući da Honda zatvara svoj proizvodni pogon u Swindonu, Engleskoj, odakle je stizala hečbek verzija, dok sedan nikada nije bio nešto popularan na Starom kontinentu.

No, ne treba zaboraviti da je Honda pre par godina „ugasila“ evropski Accord (ne mešati sa američkim modelom!), te da bi novi Civic u Evropi, u limuzinskoj verziji, mogao da zameni svog „rođaka“. Sportska Type R verzija je potvrđena, najverovatnije samo u hečbek verziji, za koju se „šuška“ da bi mogla biti hibridna.

Đorđe Pavićević/TopSpeed